Taliani majú z Brazílie bronz, Uruguaj zdolali až po penaltách

30.06.2013 Celý región

Salvador 30. júna (TASR) - Futbalisti Talianska získali bronzové medaily na Pohári konfederácií 2013 v Brazílii. V nedeľňajšom stretnutí o 3. miesto zdolali Uruguaj 3:2 po penaltovom rozstrele, keď v riadnom hracom čase aj po predĺžení sa zrodil nerozhodný výsledok 2:2. O víťazný presný zásah v rozstrele sa postaral stredopoliar Emanuele Giaccherini.

Od úvodu predvádzali obidve strany vyrovnaný futbal. Talianov mohol poslať do vedenia v 9. minúte Chielini, ktorý pohrozil pred Muslerom. Následne sa neujala ani šanca Candrevu. Na opačnej strane sa dostal do dobrej príležitosti Forlan, Buffon však jeho strelu po zemi bez väčších problémov kryl. Taliani zužitkovali svoju aktivitu v 25. minúte, keď Diamanti rozohral priamy kop na zadnú tyč Muslerovej bránky a lopta sa následne odrazila od chrbta uruguajského gólmana za čiaru - 0:1. O vyrovnanie sa mohol postarať Cavani, jeho príležitosť zmaril odpískaný ofsajd.

Uruguajčania si tak museli počkať na odpoveď do 58. minúty, keď Cavani dostal ideálnu prihrávku do behu a prekonal Buffona - 1:1. Juhoameričania v nasledujúcich minútach stupňovali tlak, výbornú príležitosť mal Forlan. Pri jeho strele a následnej dorážke však čaroval Buffon. Do vedenia tak opäť išli reprezentanti z Apeninského polostrova, keď v 73. minúte sa do streleckej listiny opäť zapísal Diamanti. Ich náskok však trval iba päť minút, pretože v 78. minúte ukážkovou strelou z priameho kopu stanovil na 2:2 Cavani a duel poslal do predĺženia. V ňom prišli Taliani o stredopoliara Montoliva, ktorý sa po druhej žltej karte porúčal pod sprchy. Uruguajčania ani napriek výhode o jedného hráča nedokázali nájsť recept na Buffona, ktorého v poslednej minúte predĺženia zamestnal štipľavou strelou Gargano. O držiteľoch bronzových medailí nakoniec rozhodol až penaltový rozstrel, víťazný zásah si pripísal Giaccherini.

o 3. miesto:

Uruguaj - Taliansko 2:2 pp (2:2, 0:1), 2:3 rozstrel z 11 m


Góly: 58. a 78. Cavani - 25. a 73. Diamanti, rozhodoval: Haimoudi (Alž.), ŽK: Pereira, Suarez - Chiellini, Montolivo. ČK: 110. Montolivo (Tal.)

zostavy a striedania:

Uruguaj: Muslera - M. Pereira (81. A. Pereira), Lugano, Godin, Caceres - Arevalo (106. Perez), Gargano, Rodriguez (56. Gonzalez) - Cavani, Forlan, Suarez

Taliansko: Buffon - Maggio, Astori (96. Bonucci), Chiellini, Sciglio - Candreva, De Rossi (70. Aquilani), Montolivo - Diamanti (82. Giaccherini), Gilardino, El Shaarawy
 

Vyberte región